Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik
05.07.2017
Kiszonki i marynaty, czyli lato zamknięte w słoikach
- Odkryłem, że możemy konserwować wszystko. Ostatnio zachwyciłem się marynatami wytrawnymi, z octem jabłkowym, odrobiną cykru i soli - powiedział włoski kucharz Marco Ghia.
Posłuchaj
-
Kiszonki i sałatki, czyli lato zamknięte w słoikach (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także
Marco Ghia dzieli się w audycji przepisem na marynowane warzywa i zwraca przy tym uwagę na sposób przygotowania takich przetworów.
- Tajemnica kryje się w temperaturze, w jakiej je przygotowujemy. Warzywa takie jak pomidorki, papryka, fasolka szparagowa czy por nie są wtedy rozgotowane, wystarczy im temperatura ok. 82 stopni. Taką temperaturę trzeba utrzymać przeć dwie godziny - radzi kucharz. Efekt powinien zachwycić każdego - warzywa pozostają chrupiące.
O szczegółach mówimy w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego materiału.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Data emisji: 5.07.2017
Godzina emisji: 11.12
fbi/mk