Logo Polskiego Radia
Trójka
Kacper Wróblewski 22.03.2018

Jak nie marnować jedzenia?

Zazwyczaj kupujemy za dużo, po czym wyrzucamy czerstwe pieczywo czy zepsute warzywa do kosza. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i przy okazji nie tracić pieniędzy?
Posłuchaj
  • Zero Waste - trend, który powinien pojawić się w każdej kuchni (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Okładka książki Sylwii Majcher "Gotuję, nie marnuję" Okładka książki Sylwii Majcher "Gotuję, nie marnuję"

Statystycznie Polak wyrzuca aż 4 kilogramy jedzenia miesięcznie. Zero Waste to trend, dzięki któremu nasze produkty przestaną lądować w koszu na śmieci. 

– Kupiłam ostatnio cielęcinę, ponieważ gotowałam ostatnio irański gulasz. Odkroiłam tłuste fragmenty. Nie wyrzuciłam ich do śmietnika. Od razu postawiłam na kuchence garnek, w którym ugotowałam wywar – opowiada Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".

Co robić z czerstwym chlebem czy skórkami z jabłek? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję")
Data emisji: 22.03.2018
Godzina emisji: 11.16

kw/mk