Logo Polskiego Radia
Trójka
Kacper Wróblewski 09.08.2018

Smaki prosto z Gruzji

Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji? 
Posłuchaj
  • Marcin Meller o kuchni gruzińskiej (A nuź, widelec/Trójka)
Czytaj także

Okładka książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji" Okładka książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji"

– Jest na przykład takie danie shkmeruli. To kawałki kurczaka z kośćmi, zapiekane w glinianym naczyniu z dużą ilością czosnku i mleka. Jeżeli jesteśmy przy drobiu, to pyszna jest zupa chikhirtma. To bulion z kurczaka z nutą cytryny. Delikatnz, o bardzo ciekawym smaku – tłumaczy Marcin Meller, który wraz z żoną Anną napisał książkę "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji". Para opowiada o swojej miłości do tego kraju i przepysznej kuchni z tamtych stron. 

Dlaczego warto spróbować tradycyjnych gruzińskich pierogów? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, współautor książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji")
Data emisji: 9.08.2018
Godzina emisji: 11.21

kw/mk