Logo Polskiego Radia
Trójka
Katarzyna Rogowska 22.08.2019

Ogień i warzywa – atrakcyjny duet!

W tym wydaniu audycji mówimy o gotowaniu w plenerze i bynajmniej nie chodzi tu o mięso z grilla.
Posłuchaj
  • Nie bójmy się warzyw al dente! (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

– Jeżeli chodzi o warzywa letnie, to dobrą alternatywą dla np. steków, mogą być steki z kalafiora. Fajną opcją może być też koper włoski, który ma anyżkowaty smak i zapach. Warzywa chrupiące są absolutnie czymś standardowym, nie musimy ich dusić nie wiadomo jak długo. Warzywa w rosole muszą się wygotować, żeby oddać smak. Jeżeli chcemy mieć smak w warzywach, to im krótsza obróbka, tym lepsza. Wtedy one nie tracą swojego smaku, aromatu i wszystkich witamin – radzi Marcin Duda autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet".

Dlaczego warto spróbować połączenia kopru włoskiego z makrelą? Co mają wspólnego seler i mięso?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Duda (autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet")
Data emisji: 22.08.2019
Czas emisji: 11.30

kr/kw