Logo Polskiego Radia
Trójka
Kacper Wróblewski 19.09.2019

Buza, czyli napój z kaszy jaglanej

W tym wydaniu audycji rozmawiamy z wyjątkowym gościem. Nazywają ją "mistrzynią pierogów", ale to niewielka część wiedzy kulinarnej Joannz Jakubi, która opowiada słuchaczom Trójki o pewnym specjale z Podlasia. 

– Buza to napój, który ma stuletnią tradycję. Jest on związany z miastem Białystok – zaznacza Joanna Jakubiuk. – To musujący, lekko szczypiący w język napój z kawałkiem chałwy. Od kilku lat na Podlasiu odtwarzamy tę recepturę – dodaje.

Jak zrobić buzę? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Joanna Jakubiuk (kulinarna aktywistka)
Data emisji: 19.09.2019
Godzina emisji: 11.28

kw/mk