Logo Polskiego Radia
Trójka
Katarzyna Rogowska 03.10.2019

Robimy przetwory z dyni na zimę!

Za oknem już jesień, a w sklepach i na bazarach zaczęły pojawiać się dynie. Jolanta Naklicka-Kleser podpowiada, co zrobić, by dynia zagościła także na naszym talerzu zimą.

– Dynię jest bardzo ciężko przekroić, więc do piekarnika wkładam ją w całości, ewentualnie kroję na pół, wydrążając przy tym pestki. Natłuszczam ją oliwą, posypuje solą i pieprzem, wkładam do pieca i piekę w temperaturze ok. 180 stopni. Czekam 45 minut lub godzinę, to zależy od wielkości dyni – zdradza autorka książek kulinarnych.

Jakie są dalsze kroki, dzięki którym otrzymamy pyszną masę dyniową do wykorzystania zimą? Do jakich potraw możemy jej użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Jolanta Naklicka-Kleser (autorka książek kulinarnych)
Data emisji: 3.10.2019
Godzina emisji: 11.31

kr/ml