Logo Polskiego Radia
Czwórka
Apolonia Cichocka 18.12.2017

Ryby na świątecznym stole. Jak je wybierać, by nie szkodzić środowisku?

Dla wielu Polaków nie ma świąt Bożego Narodzenia bez ryb. - Byłoby dobrze, by apetyt na nie przyszłych pokoleń też mógł być zaspokojony. Dlatego trzeba prowadzić połowy odpowiedzialnie - mówiła Justyna Zajchowska z WWF Polska.

pies swieta 1200.jpg
Zwierzak nie jest rzeczą. Nie powinien być prezentem

Jak wyliczała, obecnie na świecie aż 60 proc. ryb jest poławianych na najwyższym możliwym poziomie. - W Bałtyku przeławiane są m.in. stada dorsza, który jest bardzo cenną rybą - mówiła ekspertka. - Jednym z gatunków ryb, którego zasoby także wydawały się nieograniczone, a którego już w Bałtyku nie ma był jesiotr. W skali globalnej węgorz europejski także jest krytycznie zagrożony wyginięciem - wymieniała ekspertka.

Jak podkreślała, największym zagrożeniem dla ryb jest "nadmierna moc połowowa floty". - Jesteśmy tak doskonale wyposażeni w nowoczesny sprzęt, m.in. sonary, że ryby nie potrafią nam już uciec - mówiła w Czwórce. - Problem wciąż się pogłębia, a zasoby morskie są prawem wszystkich pokoleń - dodała.

Jakie ryby jeść, by jak najmniej szkodzić środowisku? A może w ogóle zrezygnować z jedzenia tych zwierząt dla ich dobra? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Zapraszamy także do wysłuchania nagrania całej godziny audycji, w której także - jak co tydzień – zajrzeliśmy do radiowej "Poradni dla zwierząt", gdzie na pytania słuchaczy odpowiedział lek. wet. Dawid Jańczak. Zaś w cyklu "Kacper i jego zwierzak" opowiadaliśmy o przedstawicielach kolejnej psiej rasy, tym razem o nowofunladach.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: Justyna Zajchowska (WWF Polska)

Data emisji: 18.12.2017

Godzina emisji: 14.07

kd/kk