Niebezpieczne skutki depresji. Jak z nią walczyć?
Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne, m.in. senność lub nadmierną aktywność, zmęczenie, bóle głowy, infekcje czy trądzik. - Wbrew pozorom ciężko jest zakwasić organizm i na co dzień jest to właściwie niemożliwe. Mamy regulujące Ph bufory, które - jeśli choć trochę jego poziom spadnie - wytwarzają wodór czy dwutlenek węgla, a te potem usuwane są w organizmu. Cały ten proces trwa jednak kilka minut - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
W jaki sposób zadbać o zbilansowaną dietę, zamiast sięgać po suplementy, które mają "odkwasić" nasz organizm? Co spożywać, a których produktów należy unikać? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Materiał przygotowała: Weronika Puszkar
Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny w Instytucie Żywności i Żywienia)
Data emisji: 13.04.2018
Godzina emisji: 14.05
kd