Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 18.05.2014

Kuchnia staropolska i gęś gotowana w… tłuszczu

Kuchnia staropolska była bardzo bliska kuchni francuskiej. Co więcej, Francuzi przejęli wiele naszych przepisów.
Wspólne gotowanie w kuchniWspólne gotowanie w kuchniGlow Images/East News

200-300 lat temu w kuchni polskiej nie brakowało ani przypraw, ani pomarańczy i innych egzotycznych owoców. Po II wojnie światowej na kilkadziesiąt lat tradycje kuchni staropolskiej zostały wyparte przez schabowego z kapustą. Ale teraz ta kuchnia wraca do łask.
Jarosław Uściński, prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników przypomina, że jedną ze staropolskich potraw jest gęś gotowana w tłuszczu. - To nie znaczy, że ten tłuszcz musimy zjadać - uspokaja w audycji "Smaki zdrowia".

Konfitowanie, bo tak fachowo nazywa się gotowanie w tłuszczu, powoduje, że w środku gęsi (lub kaczki) zamyka się woda, która nie ma dokąd uciekać. Warunek jest taki, aby temperatura gotowania była, bo wtedy mięso dusi się od środka. Po gotowaniu tłuszcz ocieka, a resztę należy wytrzeć. Gotować można w oleju, maśle lub smalcu.
Mistrz kulinarny podaje też szczegółowy przepis, jak zrobić musztardę cytrynową na bazie jabłek.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)