Logo Polskiego Radia
Jedynka
Andrzej Gralewski 06.09.2014

Kasze to prawdziwe bogactwo polskiej kuchni

Jerzy Nogal - kucharz i rolnik - miłośnik zdrowych smaków poleca jedzenie kaszy, a zwłaszcza kaszy gryczanej.
Kasza gryczanaKasza gryczanaGlow Images/East News

Ten rodzaj kaszy daje człowiekowi dużo energii i pozwala jednocześnie niszczyć zły cholesterol, reguluje poziom ciśnienia i wpływa na trawienie. - Wszystkie inne kasze przy regularnym spożywaniu również pozytywnie działają na nasz organizm - mówi gość radiowej Jedynki w rozmowie z Anną Popek. Kaszę tę powinny jeść osoby uczulone na gluten.
Ekspert kulinarny poleca jedzenie kaszy na śniadanie z mlekiem. Jego babcia okraszała jeszcze tak przyżądzoną kaszę słoniną i skwarkami, a on sam czasami je kaszę z mlekiem i smażoną szynką parmeńską.
Jerzy Nogal podaje też przepis na obiadowe wykorzystanie kaszy gryczanej. Przypomina, że węglowodany z kaszy uwalniają się powoli, więc w organizmie długo utrzymuje się stan sytości.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag, pg)