Herbata pochodzi z Chin. Zaczęto ją tam pić w V w. p.n.e. Stamtąd zaczęła podbijać świat. Np. w Japonii pojawiła się ok. 800 r. n.e. Podróżniczka i znawczyni kulinariów Anna Kwiatkowska podkreśla, że do dziś filozofia parzenia i picia herbaty w tych krajach jest zupełnie różna.
W Azji picie herbaty to rytuał. Gość Jedynki radzi, żeby czasami wziąć przykład z Azjatów, zwolnić i w spokoju napić się herbaty. - Pijemy herbatę szybko, w biegu, do śniadania, po obiedzie, a tak naprawdę herbata służy temu, żeby się przez chwile zatrzymać i spojrzeć na to, o czym mówili starożytni, czyli na tę harmonię życia - mówi Kwiatkowska.
Opowiada, jak przygotowuje się poszczególne rodzaje herbaty, w tym herbatę żółtą, zwaną cesarską, najszlachetniejszą ze wszystkich odmian. A nie jest łatwo ją uzyskać.
Która herbata najdłużej zatrzymuje aromat? Na co pomaga picie poszczególnych herbat? Skąd herbata trafiła do Polski, bo - mimo sąsiedztwa - nie z Rosji? Posłuchaj całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Sobota z radiową Jedynką
Prowadzenie: Małgorzata Raducha
Gość: Anna Kwiatkowska (autorka programów podróżniczych, autorka felietonów kulinarnych i książki "Podróże ze smakiem")
Data emisji: 6.02.2016
Godzina emisji: 9.21
ag/mg