Dla samych Włochów nie jest to tak oczywiste, bo znajdziemy wśród nich równie wielu amatorów pizzy na grubym cieście. - W najstarszych tradycyjnych lokalach Neapolu, który jest ojczyzną pizzy, dostaniemy grubą, puchatą, ociekającą tłuszczem pizzę - wyjaśnia Julia Wollner.
Italianistka dodaje, że cienkie ciasto króluje w Rzymie i stąd nazwa pizza romana. - Natomiast ani jedna, ani druga nie jest porównywalna z tym, co znajdziemy w polskich sieciówkach, bo to z kolei jest wynalazek amerykański - podkreśla.
A co jeść we Włoszech, jeśli akurat nie mamy ochoty na pizzę ani makaron i bez jakiego dania Włosi nie wyobrażają sobie letniego wieczoru? Dowiesz się z rozmowy, w której Julia Wollner przestrzegała przed najdroższymi miejscami Italii.
Smacznego!
***
Tytuł audycji: Lato z Radiem
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: (redaktor naczelna magazynu o Włoszech "La Rivista")
Data emisji: 26.08.2015
Godzina emisji: 11.30
asz/mc