Już w czwartek ukaże się książka Krystyny Naszkowskiej "Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem". Autorka zapytała znanych specjalistów od żywienia o fakty i mity dotyczące jedzenia, m.in.: Czy jaja nas żywią czy trują? Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje idealna dieta?
- W Polsce często kierujemy się tym, co słyszymy w reklamie, tym co nam powie ktoś znany np. aktor, natomiast nie słuchamy głosów naukowców - mówi gość Czwórki. - Poglądy naukowców też się zmieniają, co innego mówili 40 lat temu, co innego mówią teraz.
Krystyna Naszkowska zauważa, że za reklamami stoją duże pieniądze i określone grupy lobbingowe. - Często jest tak, że uniwersytet, ośrodki badawcze wiedzą coś od dawna, jest to w opracowaniach naukowych, ale kompletnie nie przebija się do powszechnej wiedzy, bo nikt na to nie daje pieniędzy - podkreśla. - Na przykład witaminy łykane w pigułkach szkodzą nam, a wie o tym niewielu.
Autorka w książce pisze o tym, jak mądrze się odżywiać, o tym co nam daje jedzenie i co nam robi z ciałem. Znajduje się tu też rozdział o diecie, niestety fanatycy odchudzania zawiodą się. Krystyna Naszkowska mówi wprost, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego. - Każdy musi słuchać swojego organizmu i kierować się mądrością - podkreśla.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza, jakie są jej zalety, co genetycy mówią o uprawach GMO i ile jajek dziennie możemy zjeść dowiesz się słuchając załączonej rozmowy w "Poranku OnLine".
(pj)