Logo Polskiego Radia
Trójka
Michał Lipka 21.11.2017

Dlaczego miesza się posłodzoną herbatę?

– Cukier to cząsteczki chemiczne, które bardzo chętnie łączą się w kryształy. Aby je rozerwać, potrzeba dwóch czynników: energii i rozpuszczalnika – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
  • Dlaczego miesza się posłodzoną herbatę? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Czytaj także

mleko_1200.jpg
Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę?

Energia w tym równaniu wydaje się być dość oczywista. – Im cieplejsza jest herbata, tym szybciej cukier się rozpuszcza. Pozostaje drugi czynnik, czyli rozpuszczalnik w postaci cząsteczek wody. I tu dochodzimy do sedna. Aby ułatwić rozpuszczanie cukru należy dostarczać w miejsce, gdzie jest jak najwięcej nowych cząsteczek wody – podpowiada dr Rożek.

Kto by się spodziewał, że – zdawałoby się – tak prosta rzecz jak mieszanie herbaty, okaże się tak złożonym procesem? Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji, z której można się dowiedzieć więcej o tajemnicach słodzenia.


papryczka chili 1200.jpg
Dlaczego, gdy jemy niektóre rzeczy, czujemy pieczenie?

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 21.11.2017
Godzina emisji: 7.16

ml/gs