Czy kryzys może mieć dobre strony?
Czym jest foodsharing? Najogólniej określenie oznacza dzielenie się jedzeniem. W Polsce istnieje już kilka takich punktów, w których można zostawić produkty, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Gdzie się znajdują i co możemy zanieść do takiego miejsca?
Kluczem jest zmiana sposobu myślenia o jedzeniu. Niepotrzebne kromki chleba nabierają wartości, kiedy uzmysłowimy sobie, że jest ktoś, kto naprawdę ich potrzebuje Maria Kowalewska
- Sernik, faszerowane jajka, wędliny, sałatka ze świąt - to wszystko można złożyć w tzw. "Jadłodzielni" - przekonywała Karolina Hansen z Foodsharing Warszawa. Przedstawicielka Jadłodajni namawiała do podpisywania produktów i zamieszkaniu dat ważności na ich opakowaniach. - Ważna jest informacja o tym, kiedy produkt został otwarty. Możemy wtedy sami oszacować, jak długo będzie dobry do spożycia - wyjaśniała.
W Polsce przyjęty jest zwyczaj wyrażania miłości poprzez jedzenie, tradycją jest spędzanie wspólnego czasu przy stole Maria Skołożyńska
Ile jedzenia wyrzucamy codziennie? Gdzie możemy składować produkty, których nie jesteśmy w stanie zjeść? Jak walczyć ze złymi nawykami? M.in. o to zapytaliśmy Marię Kowalewską z Banków Żywności, oraz Marię Skołożyńską z "Podziel się jedzeniem z bezdomnymi". Zapraszamy do wysłuchania dyskusji w Czwórce.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Karolina Hansen (Foodsharing Warszawa), Maria Kowalewska (Banki Żywności), Maria Skołożyńska ("Podziel się jedzeniem z bezdomnymi")
Materiał: Anna Depczyńska
Data emisji: 3.04.2018
Godzina emisji: 15.08
ac/kd