Logo Polskiego Radia
Czwórka
Apolonia Cichocka 03.04.2018

Podziel się posiłkiem - nie wyrzucaj

Nawet 4 mln Polaków codziennie wyrzuca jedzenie do śmieci. W sumie rocznie na polskie śmietniki trafia ponad 9 mln ton żywności. Jak tego uniknąć? Eskperci doradzają coraz bardziej popularny foodsharing.

kryzys smutek załamanie kobieta FREE 1200_660.jpg
Czy kryzys może mieć dobre strony?

Czym jest foodsharing? Najogólniej określenie oznacza dzielenie się jedzeniem. W Polsce istnieje już kilka takich punktów, w których można zostawić produkty, których nie jesteśmy w stanie zjeść. Gdzie się znajdują i co możemy zanieść do takiego miejsca?

Kluczem jest zmiana sposobu myślenia o jedzeniu. Niepotrzebne kromki chleba nabierają wartości, kiedy uzmysłowimy sobie, że jest ktoś, kto naprawdę ich potrzebuje Maria Kowalewska

- Sernik, faszerowane jajka, wędliny, sałatka ze świąt - to wszystko można złożyć w tzw. "Jadłodzielni" - przekonywała Karolina Hansen z Foodsharing Warszawa. Przedstawicielka Jadłodajni namawiała do podpisywania produktów i zamieszkaniu dat ważności na ich opakowaniach. - Ważna jest informacja o tym, kiedy produkt został otwarty. Możemy wtedy sami oszacować, jak długo będzie dobry do spożycia - wyjaśniała.

W Polsce przyjęty jest zwyczaj wyrażania miłości poprzez jedzenie, tradycją jest spędzanie wspólnego czasu przy stole Maria Skołożyńska

Ile jedzenia wyrzucamy codziennie? Gdzie możemy składować produkty, których nie jesteśmy w stanie zjeść? Jak walczyć ze złymi nawykami? M.in. o to zapytaliśmy Marię Kowalewską z Banków Żywności, oraz Marię Skołożyńską z "Podziel się jedzeniem z bezdomnymi". Zapraszamy do wysłuchania dyskusji w Czwórce.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Karolina Hansen (Foodsharing Warszawa), Maria Kowalewska (Banki Żywności), Maria Skołożyńska ("Podziel się jedzeniem z bezdomnymi")

Materiał: Anna Depczyńska

Data emisji: 3.04.2018

Godzina emisji: 15.08

ac/kd