Logo Polskiego Radia
Czwórka
Karina Duczyńska 30.07.2018

Zupa z pokrzyw i mleko z szyszek - jadalne rośliny

- Najdziwniejszym miejscem, w którym znalazłyśmy bardzo popularną ostatnio roślinę, jaką jest portulaka, było pobliże jednej za stacji warszawskiego metra - mówiła Kaja Nowakowska, współautorka książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin". 

ogród słoik 1200.jpg
Marzy ci się ogród? Możesz go mieć w słoiku

Na zupę idealna będzie pokrzywa, a z szyszek da się zrobić mleko. Kwiaty forsycji zaś świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i omletów. W kuchni wykorzystać można mnóstwo gatunków dziko żyjących roślin, tylko, jak podkreśla gość Czwórki, trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać. - Każdy z terenów ma swoją specyfikę. Rośliny "filantropijne", czyli takie, które lubią mieszkać blisko ludzi, spotkać można na niemal każdym trawniku. To na przykład dwurząd murowy, który smakuje i wygląda jak rukola - tłumaczyła Kaja Nowakowska.

Gdzie jeszcze w miastach szukać i jak rozpoznawać rośliny jadalne, jakie potrawy można z nich przyrządzać na co dzień? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. Programie rozmawialiśmy także z Weroniką Kucią, dziennikarką kulinarną, a materiał przygotowała Weronika Puszkar

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Kaja Nowakowska (jedna z autorek książki "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin") 

Data emisji: 30.07.2018

Godzina emisji: 16.07

kd