Logo Polskiego Radia
Czwórka
Ula Kaczyńska 20.11.2016

Bar mleczny. "Kultowa placówka zbiorowego żywienia"

Historia tych miejsc sięga XIX wieku, ale prawdziwe oblężenie przeżywały w okresie PRL. Jak powstały, co serwowały i kto stołował się w barach mlecznych?
Posłuchaj
  • Bary mleczne. Historia najstarszej polskiej "sieciówki" (Klucz kulturowy/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
chleb 1200.jpg
Rozkosze podniebienia. "Polska duma i smak"

- Prawdziwym hitem były krokiety barowe, czyli naleśniki panierowane i faszerowane siekanym jajkiem. Danie ciężkostrawne, ale niezwykle popularne - opowiada Iza Kieszek-Wasilewska, autorka bloga "Okno na Warszawę".

W menu barów mlecznych można też było znaleźć bardziej wyszukane potrawy, jak na przykład sznycel, który zadowoliłby wielbicieli kuchni bezmięsnej. Ale to nie warzywa były podstawowymi produktami, których nie mogło zabraknąć w barowej kuchni, lecz pewien niezwykle popularny w PRL napój. Jakie normy żywieniowe musiały spełniać te placówki, co miały wspólnego z dzisiejszymi fast-foodami i kto jadał w "Karaluchu" - o tym m.in. w materiale Eli Burzy. 

***

Tytuł audycji: "Klucz Kulturowy"

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Materiał przygotowała: Elżbieta Burza

Data emisji: 19.11.2016

Godzina emisji: 15.42

kul/mg