Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 25.12.2010

Indyk z morelami w cieście

Morele suszone możemy wykorzystać nie tylko do wigilijnego kompotu.
Suszone moreleSuszone morele Glow Images/East News

Niezbędne składniki:

  • pierś z indyka
  • 1 op. suszonych moreli
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • olej

Przyprawy KAMIS:

  • Przyprawa do indyka
  • 2 łyżki Musztardy miodowej
  • Goździki

Ilość: dla 6 osób

Czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania

Indyka pokroić na podłużne grube kawałki, w każdym zrobić otwór do którego wkładamy suszone morele i goździkami. Całość oprószyć przyprawą do indyka, posmarować musztardą i olejem, odstawić na kilka godzin.

Następnie każdy kawałek owinąć ciastem francuskim, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 25 minut w temperaturze 180 ˚C. Podawać z żurawiną do mięs.

Palce lizać!

(gs)