Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
25.12.2010
Indyk z morelami w cieście
Morele suszone możemy wykorzystać nie tylko do wigilijnego kompotu.
Suszone morele Glow Images/East News
Niezbędne składniki:
- pierś z indyka
- 1 op. suszonych moreli
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- olej
Przyprawy KAMIS:
- Przyprawa do indyka
- 2 łyżki Musztardy miodowej
- Goździki
Ilość: dla 6 osób
Czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania
Indyka pokroić na podłużne grube kawałki, w każdym zrobić otwór do którego wkładamy suszone morele i goździkami. Całość oprószyć przyprawą do indyka, posmarować musztardą i olejem, odstawić na kilka godzin.
Następnie każdy kawałek owinąć ciastem francuskim, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 25 minut w temperaturze 180 ˚C. Podawać z żurawiną do mięs.
Palce lizać!
(gs)