Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 23.12.2010

Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

To danie doskonałe na uroczysty świąteczny obiad. Nie wymaga wiele pracy i nie jest bardzo trudne. Aromat pomarańczy zaostrzy apetyt wszystkich domowników, a dzięki pysznemu sosowi dodamy i piersi z indyka soczystości.
SzafranSzafranGlow Images/East News

Niezbędne składniki:

  • Pierś z indyka
  • 50 ml oleju
  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 200 ml śmietanki 30%

Przyprawy KAMIS:

  • Kardanom owoce Specialite
  • Gałka muszkatołowa
  • Szafran nitki Specialite
  • Sól morska

Porcja dla 6 osób

Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania

Umytą pierś z indyka oprószyć solą, gałką muszkatołową, szafranem, posmarować olejem, miodem, odstawić na kilka godzin.

Następnie mięsko przekładamy do brytfanki z odrobiną wody na dnie i pieczemy około 60 minut w temp 160-170 ˚C.

Z 4 pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do rondelka i dodajemy kilka ziaren kardamonu. Gotujemy na wolnym ogniu aby odparować połowę soku. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu cały czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy sos jest prawie gotowy wrzucamy do rondelka cząstki z pozostałej pomarańczy. Najlepiej podawać z kluseczkami kładzionymi lub ziemniakami dauphine.

Smacznego!

(gs)