Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 24.12.2010

Nie może jej zabraknąć wśród 12 potraw

Kutia jest potrawą silnie zakorzenioną w wigilijnej tradycji kulinarnej nie tylko Polski, ale także Białorusi, Ukrainy i Litwy.
Kutia - palce lizaćKutia - palce lizać!źr. Kamis

Niezbędne składniki:

  • 250 g maku
  • 200 g pszenicy
  • 100 ml miodu
  • 100 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki masła

  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 120 minut

Pszenicę i mak ugotować oddzielnie, wystudzić. Następnie mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników, oczywiście ilość bakalii i ich różnorodność można dostosować do własnej fantazji. Warto część migdałów dodać zmielonych, a część w całości.

Podawać w kruchych babeczkach lub z łamańcami.

(gs)