Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 18.12.2010

Zupa grzybowa wygrywa z barszczem

Przygotowując w tym roku zupę grzybową warto spróbować jej wariantu aromatyzowanego nalewką wiśniową.
Zupa grzybowaZupa grzybowa źr.KAMIS

Niezbędne składniki:

  • 250 g suszonych borowików i podgrzybków
  • 1/4 pęczka włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 ml nalewki z wiśni

Przyprawy KAMIS:

  • 4 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 90 minut

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, następnie przecedzić, odstawić powstały wywar. Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i gotować, dolewając wywar z grzybów. Dodać liść laurowy, goździki oraz ziele angielskie. Cebulkę pokroić w kostkę zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski grzyby. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania wlać nalewkę wiśniową, doprawić pieprzem i solą.

(gs)