Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
18.12.2010
Zupa grzybowa wygrywa z barszczem
Przygotowując w tym roku zupę grzybową warto spróbować jej wariantu aromatyzowanego nalewką wiśniową.
Zupa grzybowa źr.KAMIS
Niezbędne składniki:
- 250 g suszonych borowików i podgrzybków
- 1/4 pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 50 g masła
- 100 ml nalewki z wiśni
Przyprawy KAMIS:
- 4 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 goździki
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, następnie przecedzić, odstawić powstały wywar. Włoszczyznę pokroić w paski, zalać wodą i gotować, dolewając wywar z grzybów. Dodać liść laurowy, goździki oraz ziele angielskie. Cebulkę pokroić w kostkę zrumienić na maśle, dodać pokrojone w grube paski grzyby. Wszystko smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania wlać nalewkę wiśniową, doprawić pieprzem i solą.
(gs)