Logo Polskiego Radia
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 10.12.2010

Domowa szynka na zimno

Pieczoną szynkę nie zawsze trzeba podawać na zimno. Jest to mięso także doskonałe do delektowanie się nim na zimno np. z ćwikłą, której na święta nie może zabraknąć.
Domowa szynka na zimnoźr. KAMIS

Niezbędne składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 200 ml ćwikły
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 3 jajka
  • olej

Przyprawy KAMIS:

  • Przyprawy do szynki Szynka domowa z jałowcem
  • Sól morska
  • Pieprz czarny

Ilość: dla 6-8 osób

Czas przygotowania: 120 minut + czas marynowania

Mięso natrzeć przyprawą do szynki, posmarować olejem i odstawić na 24 godz. Po upływie doby szynkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 ˚C około 90 minut, następnie schłodzić.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić ćwikłę, dodać chrzan zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną, wystudzoną szynkę kroić na cienkie plastry, zwijać w „rożki” i napełniać je ćwikłą, używając worka do szprycowania.

Smacznego!

(gs)