Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Szałowska 24.01.2011

Od krowy do camembert

W Normandii krowy są stałym elementem krajobrazu, a doceniają je szczególnie kucharze.
Od krowy do camembertGlow Images/East News

I to wcale nie z powodu mięsa. – Tu do gotowania nie używa się oliwy z oliwek, lecz tony masła, a co więcej z Normandii pochodzi jeden z symboli Francji, ser camembert – opowiadał Marek Brzeziński.

Normandia nęci także architekturą. Gotycką katedrę w Rouen uwiecznił na swoich obrazach sam Claude Monet.

- Dla kuchni normandzkiej typowe są produkty mleczne: śmietana i masło, to bogata w nabiał kuchnia, nawet krowy hodowane są po to, by dawały mleko - wyjaśniał szef Le Cordon Bleu Patrick Caals.

W niektórych regionach Normandii popularne są także ryby i owoce morza podawane z lokalnymi winami Cidr lub Calvados

Proponujemy zatem matelote w wytrawnym Cidrze, czyli potrawę z ryby słodkowodnej duszonej w winie. Przepis i proces przygotowania Marek Brzeziński podaje w audycji.

Aby jej wysłuchać wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

(asz)