Logo Polskiego Radia
Trójka
Agnieszka Gierczak 27.01.2011

Perliczka po normandzku

- Normandia pachnie serami i smakuje jabłkiem – zachwyca się francuską krainą kucharz Marek Brzeziński w "Kulisach kulinarnej akademii".
Opiekanie perliczkiOpiekanie perliczkiFot. Marek Brzeziński
Posłuchaj
  • Perliczka po normandzku
Czytaj także

Wraz z Markiem Brzezińskim wybieramy się na przepiękną wyspę Mont Saint-Michel, w południowo-zachodniej Normandii, połączoną z Francją kontynentalną.


Ten rejon słynie z jabłek, z których wyrabia się dwa rodzaje alkoholu. Pierwszy to cydr, alkohol pięcioprocentowy. Wytwarza się go ze specjalnej odmiany jabłek, bogatych kwasy i cukry. Jego butelki zamyka się takimi samymi korkami jak te do szampana. – To doskonały trunek w upały i świetna przyprawa do potraw – zachwala napój Marek Brzeziński.

Perliczka
Perliczka już gotowa


Cydr można także destylować, dzięki czemu uzyskujemy białą, mocną wódkę – jabłkówkę, która ciemnieje wraz z wiekiem. Im starsza, tym smaczniejsza.

Tradycyjną normandzką perliczkę oprawia się podobnie jak kurczaka. Zalewę do niej przygotowuje się m.in. ze wspomnianego cydru. Przepis i proces przygotowania Marek Brzeziński podaje w audycji.

Aby jej wysłuchać wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w każdy poniedziałek o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.