Logo Polskiego Radia
Trójka
Michał Lipka 28.09.2020

W czym pomoże nam Nutri Score?

Koniec z czytaniem składu produktów spożywczych! Dla większości z nas jest to czynność trudna. Lista składników bywa niezwykle długa, a nie każdy z nas wie, które z nich są zdrowe, a które nie. Na szczęście, niebawem stanie się to znacznie łatwiejsze dzięki Nutri Score.

Nutri-Score to system znakowania żywności FOP (ang. Front of Pack – z przodu opakowania), oparty na naukowej metodzie oceny wartości odżywczej produktów. 

– To system całościowej oceny produktu spożywczego. Opiera się na punktacji, zarówno składników, których spożycie należy ograniczać, jak i tych korzystnych – mówi Ewa Gayny z firmy Danone Polska.


Etykieta Nutri Score Etykieta Nutri Score

Jest skuteczny, ponieważ za pomocą prostego kodu składającego się z 5 liter i odpowiadających im kolorów, przekazuje on konsumentom całościową ocenę wartości żywieniowej danego produktu.

– Oznaczenie składa się z pięciu liter od A do E. Ustawione są one kolorystycznie, w zależności od wartości odżywczej, od najważniejszych w diecie, do tych najmniej istotnych. Nie jestem jednak entuzjastką tego systemu. Wszystko zależy od diety, zapotrzebowania i nie ma jednego systemu, który byłby dobry dla każdego – wyjaśnia Wiktoria Wacławek, dietetyk.


Posłuchaj
03:09 PR3_MPLS 2020_09_28-11-20-34.mp3 Co da nam Nutri Score? (Byle do 13/Trójka)

 

Pomimo szczegółowych informacji o składzie na opakowaniach, konsumenci bardzo często nie wiedzą, jak wybierać wartościowe produkty spożywcze. Powodem tego jest nie tylko duży wybór na sklepowych półkach, ale i brak specjalistycznej wiedzy na temat poszczególnych składników produktu, a co za tym idzie – nieumiejętność interpretacji informacji widocznych na opakowaniu.

***

Tytuł audycji: Byle do 13
Prowadzą: Agnieszka Furtak-Bilnik i Piotr Majewski
Autorka materiału reporterskiego: Paweł Turski
Data emisji: 28.09.2020
Godzina emisji: 11.20

mat. prasowe/ml