Wprawdzie cel jest prozdrowotny, a nie fiskalny, ale do budżetu zgodnie z szacunkami wpłynie dodatkowo około 300 milionów złotych rocznie.
– W Wielkiej Brytanii koszt otyłości obywateli obciąża państwo kwotą 27 mld funtów, ale z wprowadzonego podatku od cukru wpływy wynoszą tylko 500 mln funtów. U nas nie ma żadnego projektu ustawy ani rozporządzenia, więc ciężko coś powiedzieć – mówi Katarzyna Sobocińska z firmy EY. Jak podkreśla, brak u nas analiz lub jakichkolwiek badań, co sprawia, że ciężko przewidzieć, jak będzie się zachowywał rynek i jakie będą następstwa takiego podatku.
Marek Przeździak, prezes Polbisco zauważa, że wprowadzenie podatku od cukru i soli może przynieść więcej szkód niż pożytku. – Wprowadzenie nowego podatku sprawi, że część konsumentów w obliczu podwyższenia cen przerzuci się na tańsze i gorszej jakości produkty. To z kolei może mieć konsekwencje dla zdrowia – mówi.
Co o sprawie sądzą eksperci i słuchacze Trójki? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której wypowiadają się osoby reprezentujące różne poglądy i odnoszące się do konkretnych sytuacji życiowych.
Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: Katarzyna Sobocińska (konsultantka w Zespole Podatków Pośrednich w Dziale Doradztwa Podatkowego EY), Krzysztof Kwiatkowski (prezes NIK), Piotr Kuczyński (główny ekonomista Xelion), Maciej Ptaszyński (dyrektor generalny Polskiej Izby Handlu), Marek Przeździak (prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco), Magdalena Chojnacka (właścicielka cukierni Słodki Bez), Michał Sikora (biuro prasowe Tesco Polska)
Data emisji: 2.10.2017
Godzina emisji: 12.08
ml/mk
Oto wyniki sondy przeprowadzonej podczas audycji: