Jedynka
Andrzej Gralewski
22.02.2014
Tak się czujemy, jak jemy
Profesor Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opowie o największym projekcie naukowym realizowanym w Polsce w zakresie żywności.
Lobo/Wikimedia Commons/CC
Badania obejmują wiedzę z zakresu weterynarii, biologii i genetyki, która wskazuje jak dobierać zwierzęta do hodowli. Dowiemy się dlaczego tak ważne jest karmienie zwierząt paszą suplementowaną m.in. w selen, czy odpowiednio dobrane składniki tłuszczowe.
Audycje naukowe w Polskim Radiu >>> Słuchaj na moje.polskieradio.pl
Celem projektu jest otrzymanie biożywności, która będzie zawierała produkty o kontrolowanej alergenności, produkty o podwyższonej wartości odżywczej oraz o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. Profesor Wierzbicka wyjaśni również jak na bazie nauki tworzyć i budować ścieżki naukowych karier.
Do słuchania "Naukowego zawrotu głowy" w sobotę 22 lutego o godz. 23.34 zaprasza Artur Wolski.