Od kilku lat gluten stał się wrogiem numer jeden naszych czasów. Uważa się, że może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Mity na ten temat obalała w Radiowej Jedynce dr Agnieszka Jarosz. Według niej, ograniczenie produktów zawierających ten składnik na pewno nie powinno nikomu zaszkodzić.
- Dla osób, które mają chorobę tak zwaną trzewną, celiakię to jest to dieta lecznicza. To podstawa leczenia. Osoby, które rzeczywiście cierpią na tę chorobę w ogóle nie mogą jeść produktów z glutenem - tłumaczyła doktor.
Przyznała, że często ci którzy stosują taką dietę bezglutenową ulegają modzie. - Kochamy mody, one przemijają. Natomiast prawidłowa dieta powinna być stosowana przez całe życie - oświadczyła.
Gość radiowej Jedynki radziła też, co należy jeść, by na wiosnę czuć się dobrze i zdrowo. Co konkretnie?
***
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadził: Krzysztof Grzesiowski
Gość: dr Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia)
Data emisji: 16.03.2015
Godzina emisji: 8.18
asop/asz