Tradycja wielkanocna rzecz święta, więc gorączkowo robiono świąteczne zakupy. Narzekano powszechnie zarówno na brak towarów, jak i na drożyznę. Po 40-dniowym poście w Święta Wielkanocne należało jednak wyrównać utracone kalorie.
Radiowa Jedynka prezentuje "Kalendarium Wielkiej Wojny" >>>
To był dopiero pierwszy rok wojny i żywność nie była jeszcze reglamentowana. Była ona jednak bardzo droga jak na kieszeń przeciętnego Polaka. "Kurier Warszawski" informował o przedświątecznej drożyźnie. Według dziennika, w sklepach cena mięsa wieprzowego wynosiła ok. 30 kopiejek za funt, mięso wołowe było niewiele tańsze, a obu towarów brakowało na półkach. Za jaja płacono po 5 kopiejek za sztukę, a za jednego, kilkukilogramowego indyka, trzeba było dać bajeczną sumę 10 rubli. Warszawski robotnik mógł zafundować sobie na Święta taki smakołyk wydając czwartą część swojej pensji...
***
Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadziła: Dorota Truszczak
Goście: Krzysztof Mika, Andrzej Sowa (historycy)
Data emisji: 31.03.2015
Godz. emisji: 23.12
pg/asz