Jedynka
Andrzej Gralewski
22.12.2012
Potrawy z Podhala
Pod Tatrami trwają gorączkowe przygotowania u świąt. U górali podział obowiązków nadal jest jasny - chłop przygotowuje jedlinę, czyli choinkę, a baba, czyli gospodyni, szykuje już powoli potrawy wigilijne.
KwaśnicaWikimedia Commons CC/Mariuszjbie
Posłuchaj
-
Przepis na kapustę z grochem
-
Przepis na góralski barszcz
-
Przepis na rzepy, czyli ziemniaki
-
Przepis na moskole
Czytaj także
I co ważne - wbrew pozorom w tradycji góralskiej potrawy na stół wigilijny są proste i niewyszukane. Bardzo późno też pojawił się karp czy jakakolwiek inna ryba.
Pani Bronisława z Dzianisza wspomina to co tradycyjnie powinno się pojawić na góralskich stołach.
Posłuchaj przepisów na tradycyjne potrawy z Podhala.
(ag)