Jedynka
Agnieszka Szałowska
08.03.2014
Post - wyrzeczenie dla ciała i duszy
- Jako antropolog kultury mogłabym post porównać do historii powszechnej - wszystko to, co mamy na stole, a szczególnie to, czego nie mamy, opowiada nam o dziejach ludzkości - powiedziała w radiowej Jedynce Małgorzata Jankowska Buttitta.
East News/Glow Images
Posłuchaj
-
Małgorzata Jankowska Buttitta o pochodzeniu postu (Smaki zdrowia/Jedynka)
Czytaj także
Powstrzymanie się od pokarmów mięsnych, jako nadmiernie rozgrzewających organizm zalecali już starożytni Grecy. - Przejęli to chrześcijanie i przekuli na rozumowanie: mięso rozgrzewa organizm, więc pobudza nasze chuci - powiedziała. W "Smakach zdrowia" wyjaśniła, że post, zgodny w czasach chrześcijańskich z nauką Kościoła, zawiera także odpryski kultur archaicznych. - Mięso jest jednym z najważniejszych tabu żywieniowych: muzułmanie nie jedzą wieprzowiny, hindusi mięsa wołowego, a w chrześcijaństwie odrzucamy mięso w okresie postnym, który dawniej obejmował niemal trzecią część roku - mówiła w rozmowie z Anną Popek.
Post zalecany był w rozmaitych okolicznościach i stosowany nawet w sprawach błahych. - Znachorki i znachorzy pościli często w intencji powodzenia prowadzonej przez siebie kuracji - dodała.
Dlaczego piątek został wybrany na dniem szczególnych umartwień? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
(asz)