Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marcin Gruza 16.01.2012

Polska żywność w Chinach – rozmowa z Januszem Związkiem

Kuchnia azjatycka ma w Polsce wielu zwolenników, o czym przekonują budki z chińskim jedzeniem w każdym polskim mieście i popularne zupki w większości sklepów spożywczych. Czy polska żywność przyjmie się w Azji z takim powodzeniem, jak kapusta pekińska w Polsce?
Polska żywność w Chinach  rozmowa z Januszem Związkiem fot. Flickr/FotoosVanRobin
Posłuchaj
  • Polska żywność w Chinach – rozmowa z Januszem Związkiem
  • Serwis informacyjny
  • W ulach są pieniądze
  • Jaka będzie nowa polityka rolna Unii?
  • Jarmark Ekologiczny
  • Transport żywych zwierząt
  • Młodzież w Internecie

Rodzimi przedsiębiorcy już odliczają dni do wejścia na chiński rynek. Zakończyły się bowiem kontrole chińskich służb weterynaryjnych w Polsce. Kilka zakładów mięsnych zostało dopuszczonych do handlu żywnością w największym kraju świata. Aby ruszył eksport, nasze firmy potrzebują już tylko rejestracji na stronach internetowych służb chińskich. Więcej w rozmowie z Januszem Związkiem, Głównym Lekarzem Weterynarii.

Ponadto w programie:

- Serwis informacyjny

- W ulach są pieniądze: Pszczelarze są zadowoleni z ubiegłorocznych zbiorów. Sprzyjające pogoda pozwoliła zebrać dużo dobrej jakości miodu. Obfite zbiory i rosnące zainteresowanie odbiorców może przynieść zyski pszczelarzom. Jak zarabia się na pszczołach? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Markiem Klubą, właścicielem pasieki w Dąbkowicach.

- Jaka będzie nowa polityka rolna Unii?: W 2013 kończy się program Wspólnej Polityki Rolnej zapoczątkowany w 2007. Koniec obecnego programu to kres dotychczasowych zasad rozdziału pieniędzy między państwa członkowskie. Jaki będzie nowy budżet Wspólnej Polityki Rolnej i na co może liczyć Polska? O tym w rozmowie z prof. Andrzejem Kowalskim, dyr. Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Jarmark Ekologiczny: żywność ekologiczna cieszy się sporym zainteresowaniem kupujących, jednak wciąż tylko ok. 1 proc. naszej diety stanowią produkty ekologiczne. Dobrą okazją do promocji żywności EKO i zmiany naszych przyzwyczajeń żywieniowych są targi i jarmarki. O żywności ekologicznej opowiada Wawrzyniec Maziejuk, producent przetworów z mleka koziego, który swoje produkty prezentuje na jarmarkach od wielu lat. Polecamy.

- Transport żywych zwierząt: To wciąż temat wywołujący kontrowersje. Mówi się o tym od lat, jednak ciągle zwierzęta transportowane są w urągających warunkach. Przepisy precyzują zasady przewozu zwierząt, jednak wielu przewoźników nie stosuje się do nich, wiedząc, że kontrole ich nie obejmą. Pomysł na rozwiązanie problemu ma Intergrupa Parlamentarna na Rzecz Ochrony Zwierząt w Parlamencie Europejskim. O tym, jak zmusić przewoźników do przestrzegania przepisów, opowiada Cezary Wyszyński z fundacji Viva.

- Młodzież w Internecie: Wraz ze wzrostem dostępu do Internetu rosną również niebezpieczeństwa związane z korzystaniem z sieci przez dzieci i młodzież. Ruszyła kampania "Biblioteka – miejsce bezpiecznego Internetu", która ma uświadomić najmłodszych użytkowników sieci o zagrożeniach, na jakie są narażone.

"Poranne rozmaitości rolnicze" przygotowała Elżbieta Mamos.