Dominik Markowski jest zdania, że grill cieszy się tak wielką popularnością wśród Polaków, bo szczególnie upodobaliśmy sobie spędzanie czasu w gronie przyjaciół. Najważniejsza, jak podkreśla, jest zabawa i bycie w miłym towarzystwie.
Zdarza się, że grillując popełniamy szereg błędów. Należą do nich, m.in.: grillowanie na dużym ogniu, zbyt mocne wysmażanie mięsa. Choć, jak podkreśla kucharz, i tak najważniejszym aspektem w kontekście grilla nie jest to, co jemy, tylko z kim - spędzenie czasu w gronie przyjaciół i przebywanie na świeżym powietrzu.
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>
Czy tradycyjna kiełbasa daje duże możliwości, jeśli chodzi o tę formę opiekania? Szef kuchni poleca wypróbować wyroby o dobrej jakości. - Można dodać do niej trochę sałatek i sezonowe warzywa, jak np. szparagi. Warto dodać coś zielonego oraz przygotować lekkie sosy - poleca gość "Czterech pór roku".
Jak można rozumieć hasło "dobra kiełbasa"? Czy chodzi o droższą? Dominik Markowski poleca, by opierać się w tej materii na sprawdzonych dostawcach, bo można w ten sposób zjeść najlepiej, nie przepłacając.
W sklepach pojawiają się również gotowe paczki grillowe z kiełbasą, najczęściej w kolorze czerwonym i pomarańczowym, oraz przyprawami. - Te kolory to jak przejeżdżanie przez skrzyżowanie. Ja bym tego nie chciał - komentuje szef kuchni w jednej z włoskich restauracji.
Dobrym urozmaiceniem dla kiełbasy może być kiszka ziemniaczana, która jest sprzedawana w formie kiełbasy. Zawiera przyprawy, czosnek i przypomina babkę ziemniaczaną. Zdaniem specjalisty, na grilla nadaje się wprost znakomicie.
W przypadku białej kiełbasy, która jest bardzo dobrze przyprawiona, trzeba na nią jedynie trochę uważać, bo jest bardzo delikatna. Dominik Markowski poleca zawinąć ją najpierw w pergamin, następnie w sreberko, by uniknąć problemów przy jej opiekaniu.
Wieczór odkrywców >>> słuchaj na moje.polskieradio.pl
Jak powinniśmy przygotować na grilla karkówkę? Co na majówkę poleca szef kuchni? O czym w przypadku grilla warto pamiętać? Posłuchaj całej rozmowy!
"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!
sm, pg