Według przeprowadzonych przez jego zespół badań ok. 40 proc. Polaków ma problemy uczuleniowe, a wciągu ostatnich 20 lat ilość alergii systematycznie wzrastała. - Nietolerancja pokarmowa to znacznie więcej niż alergia pokarmowa, choć dolegliwości mogą być podobne. Alergią nie jest np. celiakia czy choroba trzewna. Alergią jest sytuacja, gdy pacjent spożywa pokarm go uczulający, a mechanizm tej reakcji jest dobrze poznany - wyjaśnia alergolog prof. Bolesław Samoliński.
Śmiertelna czekoladka. "To jest życie na bombie"
Dlaczego w Polsce panują warunki szczególnie sprzyjające rozwojowi alergii i jak uniknąć przerodzenia się alergii w astmę? W jaki sposób unikanie kontaktu z alergenami pogarsza sytuację? O tym, a także objawach alergii, testach diagnostycznych, stosowanych lekach i niefarmakologicznych sposobach radzenia sobie z dolegliwościami, mówili goście Jedynki. Anna Jakubowska i prof. Samoliński zapraszają także na Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej, które odbędą się w dniach 21-22 listopada w Warszawie. To dobra okazja, by uzyskać informacje, jakich nie dostaniemy w gabinecie lekarskim, a także dowiedzieć się o istnieniu produktów bezglutenowych, bezmlecznych czy zobaczyć, jak na co dzień gotować dla alergika.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzą: Roman Czejarek
Goście: Anna Jakubowska (organizatorka Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej), prof. Bolesław Samoliński (alergolog)
Data emisji: 18.11.2015
Godzina emisji: 9.17
asz/ag