Jej zdaniem prawdy trzeba się doszukiwać gdzieś pomiędzy. - Mówi się, że to rodzaj słodyczy, którzy przywędrował do nas z Bliskiego Wschodu i przyjął się w Polsce po odsieczy wiedeńskiej. Inne źródła wskazują, że pączki były u nas wcześniej, tylko wcale nie były słodkie - dodaje gość Jedynki.
Amudena Rutkowska mówi, że tego typu potrawy są związane z karnawałem. - Wszystko co tłuste, nawet jeśli nie miało grama słodkości, było karnawałowym daniem - mówi.
Zapraszamy do wysłuchania audycji, z której możemy się dowiedzieć, kiedy po raz pierwszy w historii wspomniano o pączkach oraz kiedy nastąpiło apogeum objadania się tymi słodyczami.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Amudena Rutkowska (Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie)
Data emisji: 4.02.2016
Godzina emisji: 9.22
mp/ag