Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 20.06.2018

Bezpieczne i zdrowe grillowanie. Porady specjalistki

Potrawy z grilla uchodzą za zdrowe, bo w trakcie ich przygotowywania wytapia się z mięsa tłuszcz. Ale czy rzeczywiście? Trzeba zastosować się do kilku uwag, aby grill wyszedł nam na zdrowie.

Dietetyk ostrzega, że aluminiowe tacki oraz folie spożywcze nie są zdrowe ze względu na zawartość glinu. Naczynie powinno być ze stali do wielokrotnego użytku. - Ale gdybyśmy mieli położyć potrawę bezpośrednio na ruszcie, to już lepiej, żeby leżała na aluminiowej tacce - radzi Jolanta Flejszar-Olszewska.

Jej zdaniem na grill najlepiej położyć mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, chude mięso wieprzowe, może być też wołowina, ale w tym przypadku należy się liczyć z długim czasem grillowania tego rodzaju mięsa. Specjaliści zalecają też, żeby nie grillować w żywym ogniu, ale nad żarem. - Bo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji, konsekwencją których są związki rakotwórcze - wyjaśnia dietetyk. Najlepiej użyć węgla drzewnego z drzew liściastych, do którego nie należy dorzucać szyszek ani drewna iglastego.

Czy zamiast samodzielnie przygotowywać potrawę lepiej posłużyć się gotowymi produktami z supermarketu? A dlaczego nie należy grillować kiełbasy, która króluje na grillach w Polsce? Jakiej podpałki użyć? Posłuchaj całej rozmowy, w trakcie której Jolanta Flejszar-Olszewska zdradza sprawdzony przepis na marynatę.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: dr inż. Jolanta Flejszar-Olszewska (chemik i dietetyk)

Data emisji: 20.06.2018

Godzina emisji: 10.23

ag/mg