Banki żywności od wielu lat prowadzą badania dotyczące marnowania jedzenia. Tegoroczne wyniki wskazują, że 45 procent Polaków żywność wyrzuca. - Powodów jest bardzo wiele. Jednym z nich jest to, że jedzenie szybko się psuje i wtedy warto zadać sobie pytanie, dlaczego doprowadzamy do tego momentu, że nadaje się ono tylko do wyrzucenia. Ważnym powodem jest fakt, że przegapiamy datę ważności. W naszych najnowszych badaniach okazało się, że większość Polaków nie czyta terminów na opakowaniach produktów: "należy spożyć do" i "należy spożyć przed" - informuje Sylwia Romańczak z Federacji Polskich Banków Żywności.
Gość audycji zaznacza, że Polacy mają w nawyku kupowanie dużej ilości jedzenia z uwagi na atrakcyjne ceny sklepowe. Dodaje również, że odpowiedzialność za marnowanie jedzenia trzeba trochę "przerzucić na sklepy". - Sprzedaż większej ilości produktów jest bardziej opłacalna, jednak można namawiać do kupowania w sposób społeczno - odpowiedzialny czyli edukować społeczeństwo, żeby nie kupowało tego, co nie jest mu potrzebne - mówi.
Rozmówczyni Romana Czejarka podczas audycji stwierdza, że marnowanie jedzenia jest "znakiem naszych czasów". - Kiedyś nie było takiego problemu, ponieważ nie mieliśmy styczności z nadprodukcją żywności, a po drugie mieliśmy inne podejście do jedzenia - dodaje.
Czy istnieje kraj, który uporał się z problemem marnowania jedzenia? Kiedy odbędzie się zbiórka organizowana przez Banki Żywności?
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery Pory Roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Sylwia Romańczak (Federacja Polskich Banków Żywności)
Data emisji: 15.10.2019
Godzina emisji: 9.22
ans