Przepis na śledzia pod pierzynką Małgorzaty Raduchy:
Potrzebujemy: kilka filetów śledziowych, dwa-trzy upieczone buraki, trzy ogórki kiszone, trzy jabłka, trzy jajka ugotowane na twardo, majonez, śmietanę kremówkę, cebulę dymkę i sok z cytryny.
Do zrobienia śledzia pod pierzynką używamy szklanej miski, by wszystkie warstwy były doskonale widoczne. Na dno ścieramy - na grubych oczkach - upieczone i obrane buraki. Na buraki kładziemy kilka kawałków śledzia. Smarujemy rybę majonezem roztrzepanym ze śmietaną.
Następnie dodajemy starte jajka i znowu kilka kawałków śledzia. Kolejna warstwa to znów sos majonezowy, a na majonez dajemy uprzednio starte i wymieszane ogórki oraz jabłka. Wszystko przykrywamy filetami udekorowanymi na wierzchu kożuchem z sosu i posypujemy posiekaną dymką.
Uwaga! Śledzie powinny być dobrze odsączone. Podobnie, jak ogórki, bo sok spływający ze składników rozwodni nam piramidkę. Danie przygotowujemy w dniu, w którym ma być zjedzone. Nie musi ono leżakować godzinami w lodówce.
Śledź poprawia nastrój
- Śledź jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera wiele składników, witamin - przede wszystkim witaminę D i witaminy z grupy B - związków mineralnych. Jest bogaty w kwasy Omega 3. Choć jest tłustą rybą, to jest to dobry tłuszcz, który... pomaga nam stracić kilogramy - przekonuje Marta Sawicka-Danielak, współautorka książki "Ambasada śledzia".
Sawicka-Danielak zwróciła uwagę, że witamy, które zawiera śledź w połączeniu z kwasami Omega 3 wpływają na wzrost serotoniny w naszym organizmie, czyli... poprawiają nastrój. W Programie 1 Polskiego Radia zachęciła do przyrządzenia śledzia w oleju konopnym.
Według Filipa Danielaka, drugiego autora książki "Ambasada śledzia", z czymkolwiek śledzia nie zestawimy, on jest wspaniały. - Czy w octach, czy na słodko jest wspaniały. Każdy, kto lubi śledzie, ma jakąś swoją ulubioną wersję. Jednym z takich szalonych śledzi jest śledź podawany z czekoladą - wskazał i podał przepis.
Gotujemy suszone śliwki w czerwonym winie, dosypujemy ciemnego kakao. Wszystko razem mieszamy i blendujemy. Dodajemy do tego miód lub cukier, tak, by powstała nam piękna, gęsta czekolada. Odsolonego śledzia kroimy na małe kawałki i polewany go uzyskanym sosem.
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 31.01.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk