Przepis Małgorzaty Raduchy na ptysie:
Potrzebujemy - szklankę wody, szklankę mąki pszennej (najlepiej tortowej), pół kostki masła i cztery całe jajka.
W rondelku z grubym dnem zagotowujemy wodę. Dodajemy masło, a gdy ono się rozpuści do rondelka zaczynamy wcierać mąkę. Powstałą gęstą masę studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy pojedynczo jajka.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy małą łyżeczką porcje ciasta pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po ok. 20-30 minutach wyłączamy piekarnik. Nie wyjmujemy ptysi od razu! Ostudzone ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną albo masą budyniową. Deserki posypujemy cukrem pudrem.
Jak zrobić doskonałe ciasto drożdżowe? O tym w audycji opowiedziała Olga Głębicka, blogerka i dziennikarka kulinarna.
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 7.02.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk