Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 06.03.2020

Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal

Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami.

Przepis na brunkal:

Potrzebne składniki: główka kapusty cukrowej, kilka plastrów surowego boczku, ćwierć szklanki cukru, sól, pieprz, zielenina do posypania.

Na dno garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, który karmelizujemy. Dodajemy niezbyt cienko poszatkowaną przyprawioną kapustę. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy skrojony w paski boczek.

Zostawiamy na bardzo małym ogniu na co najmniej dwie godziny. Mieszamy od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewamy wody.

O kapuście i sposobach na jej przyrządzenie opowiedziała w audycji "Smaki polskie" dziennikarka kulinarna Olga Głębicka. 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 5.03.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk