Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 28.02.2020

Jak zrobić małe beziki? Przepis Mai Wanot

Maja Wanot, Polka z włoskimi korzeniami, na Węgrzech, słynących z ciężkich kremowych tortów, robi domowe, lekkie wypieki. 

Przepis Mai Wanot na beziki:

Potrzebne składniki: sześć białek, łyżeczka soku z cytryny, 300 gramów drobnego cukru i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. 

Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną i dolewamy sok z cytryny. Dobrze ubitą, białą masę przekładamy w rękaw cukierniczy z końcówką np. gwiazdką. Beziki wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Słodkości pieczemy pięć minut w 180 stopniach, następnie zniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 40-50 minut. Uważajmy, żeby beziki za mocno się nie zarumieniły!

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Mają Wanot.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 28.02.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk