Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 14.02.2020

Przepis na sos porowy na bazie beszamelu

Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron.

Przepis Małgorzaty Raduchy na sos porowy:

Potrzebne produkty: masło, mąka, bulion/woda, mleko/śmietana 18 proc., pory, żółtko jaja, sól, gałka muszkatołowa, skórka starta z cytryny.

Rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy mąkę, tak, aby powstała gęsta masa. Ciągle mieszając, powoli dolewamy bulion albo wodę. Na tym etapie sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy - na oko - mleka/śmietany. Sos doprawiamy solą, gałką muszkatołową i startą skórką z cytryny. Zaciągamy żółtkiem.

Osobno na patelni, na maśle, dusimy pokrojone w talarki białe części z pora. Gdy zmiękną - dodajemy je do bazy beszamelowej. Możemy sos zostawić w takiej wersji albo go zblendować na gładką masę.

W audycji restauratorka Agnieszka Kręglicka zdradziła swój przepis na sos pomidorowy. 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 14.02.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk