Ustawa weszła w życie wraz z początkiem marca. - Od momentu wdrożenia ustawy w życie widzimy bardzo duży ruch i wiele sklepów zgłasza się do nas aby podpisać umowę - mówi w Programie 1 Polskiego Radia prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. - Wcześniej mieliśmy takie umowy z 9 sieciami. W tej chwili mamy 6 kolejnych, ale Banki Żywności również podpisują umowy z małymi, lokalnymi sieciami - dodaje.
- Ustawa może być podpisana z każdą organizacją pozarządową, która w swoich celach ma zakres prowadzenia dożywiania albo przekazywania żywności potrzebującym, ale możliwość nienaliczania podatku VAT jest tylko dla organizacji pożytku publicznego - zaznacza gość Jedynki.
Jakie produkty?
Celem jest ograniczenie skali oraz negatywnych skutków społecznych marnowania żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu, bądź opakowań.
- Są to produkty w terminach przydatności do spożycia. Najczęściej są to produkty, których termin zbliża się ku końcowi - wyjaśnia Marek Borowski.
Kupujemy za dużo
Prezes Federacji Polskich Banków Żywności podkreśla, że w sklepach marnuje się tylko 5 procent żywności, która "marnuje się w całym łańcuchu". - Natomiast my, konsumenci, odpowiadamy za ponad 50 procent strat. Kupujemy za dużo. Nie do końca jesteśmy w stanie racjonalnie ocenić nasze potrzeby. Czasami ulegamy różnym pokusom - ocenia.
- Dzisiaj dostępność żywności jest taka, że możemy tak naprawdę codziennie kupić tyle, ile potrzebujemy i nie musimy robić zapasów - podkreśla gość "Czterech pór roku".
PAP/Maria Samczuk
***
W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności. W Polsce według szacunków to ok. 9 mln ton, czyli 235 kg na mieszkańca.
Eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego wskazują, że marnotrawstwo żywności ma ogromne negatywne konsekwencje ekologiczne (emisja gazów cieplarnianych i metanu), ekonomiczne (marnowanie surowców potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, godzin pracy ludzkiej, energii) oraz społeczne. Z powodu niedożywienia cierpi 793 mln ludzi na świecie, a w UE w 2014 r. 55 mln obywateli (niemal 10 proc.) było stać tylko na jeden wysokiej jakości posiłek na dwa dni.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzą: Karolina Rożej i Grzegorz Frątczak
Materiał: Małgorzata Głogowska
Gość: Marek Borowski (prezes Federacji Polskich Banków Żywności)
Data emisji: 10.03.2020
Godzina emisji: 11.13
Jedynka/PAP/kh