Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 19.03.2020

Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem

Jakie produkty warto mieć (i jeść) w sezonie grypowym?

Na pewno takim produktem jest cebula - doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B i olejków eterycznych. Można ją jeść na surowo lub sporządzić z niej syrop. Naturalnym antybiotykiem jest czosnek - zawarta w nim allicyna działa przeciwwirusowo.

- Bezcennym źródłem witamin i składników mineralnych są kolorowe warzywa. Burak, pasternak czy pietruszka zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo. Skorzonera (wężymord) zawiera inulinę, substancję, która pozytywnie wpływa na kulturę bakterii probiotycznych, czyli naszą odporność, nasz układ pokarmowy i trawienny - wskazała Anna Radowicka, specjalista ds. żywienia. Prosty przepis na danie ze skorzonery: skorzonerę obrać ze skórki, ugotować (nie dłużej niż 25 minut), a następnie polać miodem i oliwą.

Dobrym pomysłem są również różnego rodzaju napoje rozgrzewające. Jak podpowiada dietetyczka Marta Kryst, wystarczy do herbaty dodać przyprawę taką jak imbir czy cynamon. Odważniejsi mogą kombinować z pieprzem i chilli. My zachęcamy do wypróbowania rozgrzewającego napoju z imbirem, cytryną i miodem. Do gorącej wody dodajemy sok z cytryny i trochę soku wyciśniętego ze świeżego korzenia imbiru. Gdy napój ostygnie możemy go dosłodzić odrobiną miodu.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 19.03.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk