Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 07.05.2020

Przepis na domowy serek z mleka prosto od krowy

Z takiego serka można zrobić prosty serniczek z żelatyną, albo po prostu zjadać go na śniadanie z odrobiną miodu lub owocami.

Potrzebne składniki: 

5-6 litrów świeżego mleka i 2 duże pojemniki jogurtu naturalnego lub 1 pojemnik kefiru

Instrukcja:

Składniki wlewamy do dużego garnka. Gotowanie rozkładamy na dwa dni. Pierwszego dnia płyn musi osiągnąć temperaturę 40 stopni, następnie odstawiamy go do ostudzenia. Drugiego dnia czynność powtarzamy. Powinny się nam pojawić grudki sera pływające na powierzchni serwatki. Po ostudzeniu cedzimy serek na sicie albo gazie. 

W audycji "Smaki polskie" mówiliśmy także o tym, jak sobie poradzić z ochotą na słodycze w czasach kwarantanny. Ewa Wachowicz poleciła, by cukier zastąpić syropem klonowym, ksylitolem lub erytrolem. Podzieliła się także ze Słuchaczami przepisami na niskokaloryczne słodkości.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 7.05.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk