Potrzebne składniki:
5-6 litrów świeżego mleka i 2 duże pojemniki jogurtu naturalnego lub 1 pojemnik kefiru
Instrukcja:
Składniki wlewamy do dużego garnka. Gotowanie rozkładamy na dwa dni. Pierwszego dnia płyn musi osiągnąć temperaturę 40 stopni, następnie odstawiamy go do ostudzenia. Drugiego dnia czynność powtarzamy. Powinny się nam pojawić grudki sera pływające na powierzchni serwatki. Po ostudzeniu cedzimy serek na sicie albo gazie.
W audycji "Smaki polskie" mówiliśmy także o tym, jak sobie poradzić z ochotą na słodycze w czasach kwarantanny. Ewa Wachowicz poleciła, by cukier zastąpić syropem klonowym, ksylitolem lub erytrolem. Podzieliła się także ze Słuchaczami przepisami na niskokaloryczne słodkości.
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 7.05.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk