Rybę możemy podać z cytryną. Smażona sielawa bardzo dobrze komponuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą z dymką.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Waldemar Mierzwa, autor książek o Mazurach, opowiedział o regionalnej kuchni. - Najbardziej popularną rybą przed wojną na całych Mazurach był... śledź, dostarczany przez Żydów z Królewca. Ryba słodkowodna była bardzo droga - wskazał.
- Gdybym miał coś dziś polecić, to zaproponowałbym: flaczki z lina z Ogonek pod Węgorzewem, frytki z krąpia i sandacza z kaparami z Głodowa w Puszczy Piskiej i pierogi z wędzonego szczupaka z Frąknowa - wymienił.
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 14.05.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk