Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 14.05.2020

Królowa naszych jezior. Przepis na sielawę z patelni

Wystarczy tylko lekko oskrobaną z dość miękkiej łuski sielawę rzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz, następnie oprószyć ją czarnym pieprzem i dodać gałązkę rozmarynu. 

Rybę możemy podać z cytryną. Smażona sielawa bardzo dobrze komponuje się z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą z dymką.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Waldemar Mierzwa, autor książek o Mazurach, opowiedział o regionalnej kuchni. - Najbardziej popularną rybą przed wojną na całych Mazurach był... śledź, dostarczany przez Żydów z Królewca. Ryba słodkowodna była bardzo droga - wskazał.

- Gdybym miał coś dziś polecić, to zaproponowałbym: flaczki z lina z Ogonek pod Węgorzewem, frytki z krąpia i sandacza z kaparami z Głodowa w Puszczy Piskiej i pierogi z wędzonego szczupaka z Frąknowa - wymienił.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 14.05.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk