Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 28.05.2020

Przepis na kociołek kamedulski

Dziś zapraszamy na przepis wprost z kuchni klasztornej - kociołek kamedulski.
Posłuchaj
  • Przepis na kociołek kamedulski (Smaki polskie/Jedynka)
Czytaj także

Składniki:

3 łyżki oliwy, 3 białe cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, niewielki seler, 4 papryki (czerwone lub różne), 3 pomidory, cukinia, kukurydza, brokuły (wedle uznania).

Do kociołka można dodać grzech Kameduły - mięso albo rybę.

Instrukcja:

Smak i aromat kociołka zależy od kolejności duszenia warzyw. Zasada jest prosta: najpierw dusimy cebulę, potem warzywa twardsze, a na końcu dodajemy te najbardziej miękkie.

Całość dusimy w wysokim garnku z grubym dnem lub prażymy w żeliwnym garnku w piekarniku co najmniej półtorej godziny. Gotową potrawę doprawiamy.

W audycji "Smaki polskie" odwiedziliśmy pustelnię Złotego Lasu w Rytwianach. Oprowadził nas po niej ks. Wiesław Kowalewski.

- Mnisi mieli ograniczony dostęp do produktów, w zasadzie jedynym źródłem produktów do kuchni kamedulskich był ogród i staw - wskazał. - Podstawą była zupa warzywna, zagęszczona kaszą lub ziemniakami. To było bardzo proste jedzenie - opowiedział.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 28.05.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk