Mięso - jak długo je trawimy?
Za dużo mięsa w diecie?
Specjaliści zwracają uwagę, że każdy z nas powinien spożywać do 500 gramów mięsa i produktów mięsnych tygodniowo. Tymczasem z danych wynika, że średnia ta wynosi w Polsce 840 gramów. - To zdecydowanie za dużo. Tak wysokie spożycie może być czynnikiem żywieniowym, który predysponuje do rozwoju chorób nowotworowych - przekonuje Małgorzata Różańska, dietetyk, wykładowczyni na Wydziale Dietetyki w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie. Najbardziej niebezpieczne dla naszego zdrowia są produkty silnie przetworzone, a także mięso czerwone. - Zwłaszcza wieprzowina, która jest bogata w tłuszcze nasycone, a te są ryzykiem chorób układu krążenia - dodaje.
07:51 PR1_AAC 2021_10_04-09-38-05.mp3 Czy Polacy powinni przestać jeść mięso? ("Cztery pory roku"/Jedynka)
Gość "Czterech pór roku" podkreśla, że układając dietę, nie można stosować przymusu. Należy uwzględniać nie tylko zdrowie pacjenta, ale również jego żywieniowe preferencje. - Wszystkie zalecenia zdrowej diety są maksymalnie indywidualnie dostosowywane do danej osoby. Zdrowa dieta będzie wyglądała inaczej dla kogoś, kto lubi jeść mięso, a zupełnie inaczej dla kogoś, kto już mięsa nie je i jest wegetarianinem - tłumaczy Małgorzata Różańska. Zdaniem Amerykańskich Stowarzyszeń Dietetycznych dieta wegetariańska, w tym wegańska, jest odpowiednia na każdym etapie życia człowieka, pod warunkiem jej odpowiedniego zbilansowania.
Zachowajmy umiar i rozsądek
Choroby układu krążenia to główny powód śmierci Polaków. Zmniejszeniu ryzyka nabawienia się takich schorzeń w dorosłości sprzyja opieranie jadłospisu dziecka na diecie roślinnej. Zmiany powinny jednak odbywać się ewolucyjnie, a nie rewolucyjnie. - W wypadku dziecka musimy się do tego przygotować. Jeżeli rodzice wegetarianie nie mają zbilansowanej diety, to warto skontaktować się ze specjalistą dietetykiem. Mięso jest źródłem żelaza, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania dziecka - mówi gość "Czterech pór roku". Jednocześnie zwraca uwagę, że żelazo z produktów roślinnych również jest przyswajalne.
Kalafior zamiast mięsa? Roślinne zamienniki coraz popularniejsze
- Możemy na przykład połączyć soczewicę z dużą ilością natki pietruszki, zawierającej znaczne ilości witaminy C. Wówczas znacznie zwiększymy wchłanianie żelaza. Gdyby bowiem przyswajalne było jedynie z produktów zwierzęcych, wszyscy wegetarianie mieliby niedokrwistość, czyli anemię - nie ma wątpliwości Małgorzata Różańska i dodaje, że niedobór żelaza czy białka występuje u wegetarian rzadko. Zdaniem gościa programu, bardziej niż ustawy regulujące stawki podatkowe, potrzebne są akcje edukacyjne na temat zdrowego żywienia. - Polacy odżywiają się słabo, a żywienie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie - podsumowuje.
Zobacz też:
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Daniel Wydrych
Gość: Małgorzata Różańska (dietetyk, wykładowczyni na Wydziale Dietetyki w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie)
Data emisji: 4.10.2021
Godzina emisji: 9.38
mg