Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marlena Borawska 17.04.2012

Jesz zupki chińskie? Uważaj!

- Coś, co jest tańsze ma gorszą jakość. To żelazna zasada. Tak jest na pewno – przekonuje dr Andrzej Janicki z Zakładu Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności.
Jesz zupki chińskie? UważajGlow Images/East News

Czy wiesz, co jesz? Czy twoje danie składa się z E-621, glutaminianu sodu, rybonukleotydów? Możesz zrobić sobie krzywdę. -Tzw. zupki błyskawiczne są po to, aby szybko zaspokoić głód. - Ratują nas w sytuacjach, kiedy coś trzeba szybko przygotować i natychmiast zjeść i po to są wymyślone – mówi dr Janicki.

Trzeba jednak wiedzieć, że tzw. żywność wygodna do szybkiego przygotowywania jest bardzo silnie przetworzona. – Ponieważ wszystko jest w proszku to trzeba najpierw każdy składnik utrwalić, potem to zmieszać i okazuje się, że ponieważ jest suchy to chłonie wilgoć i reaguje z tlenem w powietrzu - tłumaczy ekspert. Aby temu zapobiec stosuje się między innymi przeciwzbrylacze i substancje przeciwutleniające. – Wtedy rośnie lista E, którą producenci niechętnie deklarują, że to składnik E używając nazw naturalnych – wyjaśnia gość Jedynki.

Przyznaje, że szczególnie nieprzyjaznym dla żołądka składnikiem tzw. zupki chińskiej jest makaron. – Aby otrzymać te słynne kluseczki, które szybko przygotowują się do zjedzenia należy poddać je procesowi smażenia – tłumaczy technolog żywności. - Gdy się je smaży pochłaniają dużą ilość tłuszczu, który może stanowić barierę utrudniającą trawienie – dodaje. Suszenie jest podstawową metodą utrwalania tego typu produktów. Suchość, zabezpieczona dobrym, szczelnym opakowaniem gwarantuje, że żywność nie będzie się psuła. Uwaga! Należy zwracać uwagę na datę przydatności spożycia tego wyrobu. Zwykle to jest rok, jednak dr Janicki przestrzega, aby nie spożywać tego typu produktów pod koniec terminu ważności. - Dlatego, że pomimo zabezpieczeń, opakowania i suszenia w żywności zachodzą zmiany niekorzystne i szkodliwe dla naszego zdrowia – wyjaśnia.

Zwraca też uwagę, że istnieje pewna klasa wyrobów błyskawicznych, które mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Dlatego, że produkowane są inną metoda niż zupki chińskie. – Metodą liofilizacji, czyli suszenia w stanie zamrożenia – wyjaśnia gość "Czterech pór roku". Są to produkty przeznaczone na dalekie wyprawy i sytuacje ekstremalne.

Rozmawiała Marta Kielczyk.

Dowiedz się na co zwracać uwagę kupując żywność posłuchaj "Czterech pór roku".

(mb)